GESTOPT MET DE PIL?! – UPDATE NA 3 MAANDEN

In oktober heb ik besloten om te stoppen met de pil. In mijn vorige artikel heb ik uitgelegd waarom ik ben gestopt. Nu, 3 maanden verder, wil ik jullie updaten hoe het nu met mij gaat en hoe ik de koperspiraal ervaar. Benieuwd? Lees verder!

3 maanden geleden heb ik ervoor gekozen om de koperspiraal te nemen. Ik heb voor de koperspiraal gekozen omdat daar geen hormonen in zaten. Ik wilde dat proberen omdat ik door de pil zo ontzettend veel was aangekomen. Mijn huisarts had tegen mij gezegd dat ik het 3 maanden moet  geven voordat alle hormonen uit mijn lichaam zijn. Daarom dus het perfecte moment om nu een update te schrijven.

Gewicht
Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik ben tot nu toe niet veel afgevallen sinds ik gestopt ben met de pil. Ik had ook eigenlijk niet verwacht dat de kilo’s er meteen af zouden vliegen. Ik merk wel dat ik lang niet meer zo veel vocht vast hou als eerst. Ik ben wel veel gezonder gaan leven; sporten en heel goed op mijn eten letten. Als het goed is, is mijn lichaam nu helemaal hormoonvrij dus ik ben benieuwd of het afvallen nu makkelijker zal verlopen.

Vreetbuien
In mijn vorige artikel gaf ik aan dat ik vaak vreetbuien had. Deze heb ik nu helemaal niet meer! Ik eet een stuk minder, zit veel sneller vol en kan makkelijker kleine dingetjes laten staan. Als ik honger heb, kan ik nu een glas water drinken en ben ik eigenlijk voldaan.

Menstruatie
Zo, hier moet ik wel even heel erg aan wennen. Met de pil wist je precies wanneer je ongesteld zou worden en hoelang het zou duren. Met de spiraal ben ik deze controle volledig kwijt. En dat vind ik toch wel erg moeilijk. Ik gebruik een app (M. Cycles) om het bij te houden maar ik kan je vertellen dat je lichaam toch niet altijd naar zo’n app luistert. De eerste twee menstruaties verliepen eigenlijk prima. Ja, het was een stuk heftiger dan ik gewend was met de pil maar de pijn was niet ondragelijk. Wel was ik (voor het eerst sinds vier jaar!) doorgelekt. Gelukkig was ik thuis maar hierdoor vond ik het wel een stuk enger om naar buiten te gaan. Inmiddels ben ik dit wel gewend en ga ik altijd goed voorbereid op pad. Als je van jezelf al heftig ongesteld wordt, zou ik de koperspiraal niet aanraden. Het is wel echt waar dat het af en toe een bloedbad kan zijn. Misschien is dit ook wel een dingetje van de eerste drie maanden, dat weet ik nog niet.

Maar de onregelmatigheid vind ik wel lastig. Zo was ik afgelopen keer 11 dagen overtijd. Dit kan natuurlijk door verschillende dingen komen, zoals stress, andere levensstijl of voeding. Ik kan je vertellen dat je dan toch lichtelijk in paniek raakt.

Pijn
Mijn krampen zijn ook wel iets toegenomen maar met een paracetamol en een kruik is het goed te doen. Ik was bang dat ik net zoveel pijn zou hebben als vroeger (voor de pil), toen moest ik de hele week plat op bed liggen. Gelukkig is dat niet zo! Wel krijg ik af en toe steken, ook als ik niet ongesteld ben. De eerste twee maanden had ik dit heel erg maar dit leek minder te worden in de derde maand.

Humeur
Ze zeggen dat je emoties heel anders voelt als je de pil slikt. Dat was iets dat ik zelf ook erg merkte. Sinds de spiraal heb ik het gevoel dat ik wel meer ‘gevoel’ heb. Als ik iets leuk vind, vind ik het ook écht leuk. En als ik iets stom vind, vind ik het ook écht stom. De meningen kunnen hierover verdeeld zijn maar ik vind het wel fijn. Het is fijn om weer iets echts te voelen.

Huid
Ik heb nooit heel veel last gehad van puisten maar in de eerste twee maanden zat ik helemaal onder. Niet alleen op mijn gezicht, maar ook mijn borst en rug zaten onder de rode bulten. Niet heel aantrekkelijk en ook vrij vervelend als je 22 bent. Ik heb mijn gezicht intensief verzorgd de laatste tijd en het gaat een stuk beter. Ja, ik heb nog steeds oneffenheden en af en toe kan ik een grote puist krijgen maar het is een stuk beter geworden. Ik had gelezen dat dit ook te maken heeft met de hormonen. Er zijn mensen die de pil slikken om hun acne tegen te gaan dus het is ook wel logisch dat je puisten krijgt zodra je hiermee stopt.

Al met al moet ik zeggen dat mijn lichaam deze drie maanden wel heel erg heeft moeten wennen aan de koperspiraal. De eerste drie maanden zitten er nu op en ik ben heel benieuwd hoe mijn lichaam reageert nu alle hormonen uit mijn lichaam moeten zijn. Het is niet dat ik nu het gevoel heb dat ik hem eruit wil laten halen. Ik geef het nog een kans. Willen jullie over een paar maanden weer een nieuwe update? Let me know!

2 Comments

  1. Anna January 12, 2018

    Fijne update! Ik zat er ook over na te denken om te stoppen met de pil, maar ik durf het gewoon niet haha. Ik ben heel erg bang voor pukkels en ik durf echt geen spiraal te laten zetten… Wat betreft vocht vasthouden en vreetbuiten valt het bij mij nog best mee, ook ben ik nog steeds vrij heftig ongesteld dus misschien heeft de pil niet zoveel invloed op mij? Ik slik inmiddels ook al 7 jaar dezelfde…

    Reply
  2. Marjolein January 25, 2018

    Fijn artikel, ik ben een half jaar gestopt met de pil en dat gaat eigenlijk heel goed. Echter krijg ik dus megalast van puistjes die ik zelfs in mijn pubertijd niet had… alleen om die reden twijfel ik erover om toch weer te starten met de pil. Blijft altijd lastig …

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *